Bölüm Başkanı Mesajı

Sevgili Öğrenciler,

İnsanoğlunun temel bir içgüdü olarak kendini bildi bileli çevresini şekillendirdiği gerçeği doğrultusunda mimarlık eyleminin insanlık tarihi kadar eski ve köklü olduğu söylenebilir. M.Ö. 1. yüzyılda mimarlık hakkında kaleme alınan en eski yazın olarak bilinen De Architectura Libri Decem (Mimarlık Üzerine On Kitap) adlı kitapta Vitruvius, yetenek olmadan eğitimle, eğitim olmadan yetenekle kusursuz bir sanatçı yetişemeyeceğini; mimarlığın ise çok değişik öğretilerle süslenip zenginleştiğinden, son derece geniş bir öğrenimi içerdiğini vurgulamaktadır.

Günümüzde mimarlık eğitimi, kent ve yapı ölçeğinde toplumun ve bireyin yaşam kalitesini yükseltecek ve sürdürülebilir nitelikte çevresel, tarihsel, kültürel, sosyal yanı sıra teknik, estetik, ekonomik ve işlevsel ölçütleri de içerecek biçimde kurgulanmalıdır.  Bu bağlamda Eskişehir Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü, geçmişten gelen güçlü eğitim alt yapısı ve günümüz gereksinimlerini karşılayacak eğitim planıyla ulusal ve uluslararası standartlar ile mimarlık eğitiminde sağlanmaya çalışılan ortak değerler, yeterlilikler ve kalite standartlarını gözeterek gelişim ve güncellemeye açık olmuştur.

1984 yılında Anadolu Üniversitesi adı altında Mühendislik-Mimarlık Fakültesi bünyesinde başlayan mimarlık eğitimimiz, 2018 yılında yeni kurulan üniversite statüsündeki Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde Mimarlık ve Tasarım Fakültesi çatısı altında İki Eylül Kampüsünde devam etmektedir.

Mimarlık Bölümümüzün eğitim yaklaşımı, (gerekli öğrenme ortamları, olanakları, etkinlikleri ve dersleri üzerinden) öğrencilerin lider ve girişimci olabilme becerisi kazanmaları, araştırma alışkanlığı ve analiz yapma yeteneği edinmeleri, yaratıcılıklarını geliştirebilmeleri, ortak/grup halinde çalışma deneyimi edinmeleri, akademik ve mesleki etik değerleri içselleştirmeleri, mimarlık pratiğini sadece estetik ve teknik yönlerden değil, aynı zamanda toplumsal ve çevresel etkileri üzerinden anlamalarını sağlamaları amacıyla kurgulanmıştır. Bu kurguda oluşturulan Mimarlık eğitim programı, Bina Bilgisi, Yapı Bilgisi, Mimarlık Tarihi ve Restorasyon olmak üzere dört anabilim dalında görev yapan deneyimli ve yetkin öğretim elemanlarımız tarafından yürütülmektedir. Bölümümüzde lisans programı yanı sıra çift anadal ve yandal programları (fakülte bünyesindeki tüm bölümlerden ve İnşaat Mühendisliği bölümünden öğrencilerin başvurabildiği) ile lisansüstü düzeyde Mimarlık Anabilim Dalına bağlı Yapı Bilgisi, Bina Bilgisi ve Mimari Koruma yüksek lisans ve doktora programları eş zamanlı yürütülmektedir. Tüm programlar akademik ortamın gerektirdiği şekilde birbirine katkı sağlamakta, birbirinden beslenmektedir. Ayrıca personelimiz yanısıra öğrencilerimiz, Üniversitedeki Erasmus ve Erasmus+ değişim programları ile Avrupa ülkelerine ve dünyanın değişik coğrafyalarında yer alan birçok ülkede; bunun yanı sıra Mevlâna Değişim Programı aracılığıyla Güney Kore’den Ukrayna’ya yayılan geniş bir coğrafyada eğitim görme olanağına sahiptir.

Mimarlık Bölümümüz tarihçesi kırk yıllık geçmişe dayanan eğitim ve öğretim faaliyetleri ile 2008 yılında Mimarlık Akreditasyon Kurulu’nca (MİAK) Türkiye’deki Mimarlık Bölümleri arasında ilk akredite olan eğitim programı olma özelliğini taşımaktadır. 

Sizlere bölümümüzde hep birlikte geçireceğimiz başarılı ve keyifli bir eğitim süreci dilerim.

 

Kendini sürekli geliştiren, topluma karşı ve çevresine duyarlı mimarlar olacağınız inancıyla hepiniz HOŞ GELDİNİZ

 

Prof.Dr. Aslı ÖZÇEVİK BİLEN

Mimarlık Bölüm Başkanı